Adem

Diafragmatische ademhaling (of buikademhaling) is een ademhalingstechniek geschikt voor mensen van alle leeftijden. Het brengt het zenuwstelsel in evenwicht en bevordert de rust. Om dit te oefenen, stelt u een Time Timer in van 5-10 minuten. Haal diep in en gelijkmatig. Leg een hand op je buik en een hand op je borst. Voel terwijl je inademt de buik bewegen, uitzetten en vullen. Terwijl je uitademt, voel je de buik ontspannen. Adem in, voel de buik en de ribben aan de zijkanten zachtjes uitzetten. Uitademen, de ribben en de buik worden zachter. Ga door met de oefening gedurende 5-10 minuten. Voor kinderen helpt de app Sesamstraat Breathe, Think.

Mindfullness

Mindfullness gaat over focussen op het heden, wat er nu gebeurt. Zoals de Griekse filosoof Heraclitus het treffend zei: “verandering is de enige constante in het leven”. Mindfullness-oefeningen bouwen veerkracht op tegen stress en/of onzekerheid. Een oefening die vooral nuttig is in stressvolle situaties, maar ook een goede gewoonte is om altijd aanwezig te zijn, hiervoor is de 54321 aardingstechniek. Voor volwassenen en kinderen. Dit is wat u doet: zoek naar vijf dingen die u kunt zien, vier dingen die u kunt aanraken of voelen, drie dingen die u kunt horen, twee dingen die u kunt ruiken en een ding dat u proeft. Ook toepasbaar op dagelijkse activiteiten, zoals eten, afwassen, naar de brievenbus lopen, speelgoed opruimen en andere reguliere taken.

Beweging

Blijf actief! bijvoorbeeld met yoga, dansen en wandelen. Stel bijvoorbeeld een Time Timer in op 20 minuten, zet je favoriete afspeellijst op om te dansen.

Dankbaarheid

Onderzoeksstudies hebben aangetoond dat dankbaarheid de mentale kracht en veerkracht vergroot. Voor jezelf en oudere kinderen, je kunt bijvoorbeeld een dagboekje beginnen, waarin je elke dag schrijft over de dingen waar je dankbaar voor bent. Je kunt er ook een familieaangelegenheid van maken.

Natuur

Als je toegang hebt tot groen, geniet ervan! Of dat nu in de achtertuin, in je straat, of in een lokaal park is, ga naar buiten wanneer je kunt. Tijd buiten doorbrengen helpt ons de schoonheid van de natuur te waarderen, getuige te zijn van de natuurlijke cyclus van verandering en de seizoenen. Moedig je kinderen tijdens een gezinswandeling of tijd buitenshuis aan om de vijf zintuigen te gebruiken (zien, horen, aanraken, ruiken en proeven), bijvoorbeeld door op te merken wat ze om zich heen kunnen zien groeien, te luisteren naar het geluid van vogels en het aanraken van boomschors en bladeren.

Wij hopen dat deze activiteiten u aanmoedigen om tijd vrij te maken als gezin of om het genieten van gezelschap. Blijf gezond!

Jodie Martin is een freelance schrijver die gespecialiseerd is in gezondheid, welzijn, levensstijl en ouderschap.

5 Tips om veerkracht op te bouwen en stress voor het hele gezin te verminderen door Jodie Martin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *