Social Stories zijn een sociaal leermiddel dat is ontwikkeld om de informatie-uitwisseling tussen ouders, professionals en mensen met autisme van alle leeftijden te ondersteunen. Eind jaren tachtig creëerde Carol Gray social stories terwijl ze als lerares werkte op openbare scholen in Michigan om haar studenten met autisme te ondersteunen door “informatie met hen te delen die ze leken te missen, informatie die zo velen van ons als vanzelfsprekend beschouwen. ” Veel van deze verhalen hadden een positieve invloed op de reacties van haar leerlingen op dagelijkse gebeurtenissen en interacties. 

In de loop der jaren hebben social stories hun aantrekkingskracht vergroot als een nuttig hulpmiddel voor het begrijpen van nieuwe concepten, leergedragsverwachtingen of voorbereiding op overgangen, en is aangetoond dat ze effectief zijn in het ondersteunen van mensen, niet alleen met autisme, maar ook die met ADD, ADHD, sociale angst en in de ontwikkeling van de vroege kinderjaren. 

Wat zijn de voordelen van social stories?

Social stories kunnen wederzijds begrip ondersteunen tussen ouders, professionals en verzorgers en de personen voor wie de social stories zijn bedoeld. Bovendien kunnen social stories individuen helpen om: 

  1. Te ontdekken wat u kunt verwachten in moeilijke of onbekende situaties en hoe u kunt reageren  
  2. Zich zelfverzekerd te voelen in het volgen van routines 
  3. Verwachtingen van gedrag te leren of hoe zich aan bepaalde regels te houden 
  4. De gedachten, emoties en gedragingen van anderen te begrijpen 
  5. Zelfregulatie en zelfbewustzijn te vergroten 

Wat maakt een social story? 

Een social story is een visueel hulpmiddel dat wordt gebruikt om een ​​kind te helpen begrijpen en zich voor te bereiden op een nieuwe sociale situatie – wat te doen of hoe het zich zou kunnen voelen. Het portretteert een bepaalde sociale gebeurtenis op een duidelijke beeldende manier en onderzoekt hoe die situatie zich kan ontvouwen. Door de situaties op te stellen en mogelijke acties en gedragingen te schetsen die kunnen volgen, stellen social stories het individu in staat te onderzoeken hoe te handelen en zich te gedragen in die gegeven situatie. Met de geschetste setting en een gemaakte routeplan, bieden social stories inzicht en begrip voor het individu en bieden ze begeleiding bij het beheren van interacties. Bekijk hier enkele social stories.

Wanneer gebruik je social stories?  

Sociale verhalen werden voor het eerst ontwikkeld om individuen te helpen bij het navigeren door een situatie, vaardigheid, prestatie of concept en om reacties te beheren op de talloze afleidingen om ons heen. Met hun effectiviteit aangetoond, zijn sociale verhalen gemaakt om ook in andere situaties te helpen. Ouders, professionals en verzorgers gebruiken vaak sociale verhalen met kinderen om hen te helpen ontdekken en vertrouwen te krijgen over het aangaan van nieuwe situaties of het doorlopen van overgangen die in het begin misschien moeilijk te begrijpen zijn.  

 

De Voordelen van Social Stories

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *