Hoe je je leven kunt controleren: een Jaaroverzicht

Een nieuw jaar is een mooie gelegenheid om terug te blikken op het afgelopen jaar en na te denken over wat jij in 2021 in je leven zou willen verwelkomen.

2020 was anders dan alle andere. De tijd nemen om na te denken over het afgelopen jaar is meer dan ooit een nuttig proces om zowel de uitdagingen als de kansen die je hebt ervaren te erkennen – vrede sluiten met het verleden en de momenten van licht vieren.

Reserveer een uur voor je persoonlijke jaaroverzicht en ontdek jouw intenties voor het komende jaar. Dus zoek een rustige plek, zet een kopje thee, pak pen en papier, stel je Time Timer in op 60 minuten en laten we aan de slag gaan.

Kijk terug op het afgelopen jaar

We beginnen bij het begin. Heb je ooit een tijdscontrole uitgevoerd? Dit alles betekent simpelweg dat je begint met het bijhouden van je tijd, noteer alles wat je in de loop van de dag of week doet om erachter te komen (a) waar je tijd naartoe gaat, (b) wat je wilt of waar je meer tijd voor nodig hebt, en (c) waar je minder tijd aan wilt besteden.

Vanaf hier kan je een duidelijker beeld krijgen van wat voor jou werkt en wat niet. Wat zou je het afgelopen jaar willen achterlaten? Wat zou je graag meenemen om vooruit te komen?

Als je voorbij kijkt aan het afgelopen jaar, wat valt je op? Als je jouw agenda of planner doorneemt, aan welke dingen heb je tijd besteed die belangrijk, de moeite waard waren, je vreugde of groei brachten? Je kan jezelf enkele of alle van de volgende vragen stellen en jouw antwoorden opschrijven:

  • Wat waren de dieptepunten? Hoe kun je vrede sluiten met het verleden?
  • Waren er hoogtepunten? Kun je ze vieren en tijd maken voor meer in 2021?
  • Heb je goede boeken gelezen?
  • Vond je het leuk om tijd door te brengen aan bepaalde relaties?
  • Heb je tijd vrijgemaakt voor lichamelijke en geestelijke gezondheid? Voor creativiteit en spel?
  • Wat heb je het afgelopen jaar geleerd? Welke dingen waren niet nuttig?
  • Wat waren je grootste tijdverspillers?
  • Is er één woord (of misschien een paar) dat je zou gebruiken om het afgelopen jaar te beschrijven?

Kijk uit naar het komende jaar

Overweeg nu, welk woord (of welke woorden) je wilt gebruiken om dit afgelopen jaar te beschrijven? Waar zou je graag meer tijd voor willen maken? Is er iets dat je zou willen beginnen of wilt stoppen? Als je eenmaal weet waar je je tijd dit jaar wilt doorbrengen, plan ze dan in! Zet ze in je agenda, net zoals je zou doen voor een doktersafspraak of een schoolexamen. Maak tijd vrij voor deze activiteiten en gebruik  je Time Timer zodat je jezelf erop kunt concentreren, zonder afleiding

Vier waar je nu bent

Als je dit jaar een aantal grote, verheven doelen hebt, ga dan! Je kan deze doelen effectiever bereiken (en met minder stress!) Door ze op te splitsen in kleinere, “SMART” doelen, d.w.z. specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden. Plan om je doelen regelmatig te herzien. Het is handig om te vieren waar je je in het huidige moment bevindt en jezelf een schouderklopje te geven voor het maken van dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en driemaandelijkse vooruitgang die jouw leven verbetert en je helpt om jouw lange termijn doelen te bereiken.

Hoe je je leven kunt controleren: een Jaaroverzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *