Terwijl kinderen terugkeren naar school (of voor de eerste keer naar school gaan!), kunnen ochtenden wat hectischer aanvoelen dan de routines tijdens de zomertijd. Voorbereid zijn en vooruit plannen kan een lange weg gaan om schoolochtenden gemakkelijker te maken, vooral voor kinderen en gezinnen met uitvoerende functie-uitdagingen.

Hier zijn vijf stappen om je ochtenden succesvol te plannen en op tijd te zijn met minder stress.

1. Voorbereiden de avond ervoor 

Het voorbereiden de avond ervoor is essentieel om te zorgen dat schoolochtenden minder gehaast zijn. Plan ’s avonds vooruit door te zorgen voor badtijd, kledingkeuze, het maken van lunches en het inpakken van rugzakken met wat kinderen nodig hebben voor de volgende dag. Deze stap is ook belangrijk voor volwassenen: de tijd nemen om te douchen, je eigen outfit te kiezen en de keuken op te ruimen voor de ochtend zal leiden tot een soepelere ochtendroutine.

2. Geef voorrang aan slaap

Voldoende slaap krijgen is essentieel voor vrolijkere ochtenden, voor iedereen! Volg een bedtijdroutine om ervoor te zorgen dat je kinderen de rust krijgen die ze nodig hebben om fris wakker te worden en zich op school op hun best te voelen, en houd jezelf ook aan een avondontspanning!

3. Handhaaf dagelijkse routines

Naast bedtijdroutines maken dagelijkse routines overgangen gemakkelijker en helpt het kinderen te weten wat er daarna komt. Houd kleding, rugzakken, schoenen en dergelijke allemaal op dezelfde plek om je ochtenden soepeler te laten verlopen. Een voorbeeld van de ochtendroutine van je kind kan er als volgt uitzien:

  • wakker worden,  
  • gebruik badkamer,  
  • tanden poetsen,  
  • aankleden,  
  • ontbijten,  
  • spelen,  
  • schoenen aantrekken en rugzak pakken, en  
  • naar school gaan.  

Voor degenen die baat hebben bij visuele schema’s, kun je de Time Timer Dry Erase Board gebruiken met de Time Timer MOD – Home Edition als een eenvoudig berichtenbord voor je ochtendroutine.

4. Creëer ruimte voor plezier en ontspanning

Begin je dag positief en maak tijd vrij in je ochtendroutine voor momenten van plezier en ontspanning met je kinderen. Reserveer een beetje ruimte in je routine om samen te ontbijten, te praten over de dag die voor ons ligt en te delen waar je naar uitkijkt, of geniet van een kort gezinsspel. Je kind belonen met extra speeltijd wanneer ze zich vroeg klaarmaken, is ook een geweldige motivator om iedereen op schema te houden!

5. Gebruik een Time Timer Visuele Timer

Het gebruik van een visuele timer kan een grote hulp zijn om op tijd te blijven en overweldiging te verminderen tijdens schoolochtenden. Geef jezelf en je kinderen een eenvoudige weergave van de tijd door je Time Timer in te stellen om ochtendroutines te ondersteunen en je kinderen een idee te geven van hoeveel tijd ze nog hebben om zich klaar te maken, te ontbijten, te spelen, of te weten wanneer het tijd is om te vertrekken.

Ref.nr. JAC5025 – Time Timer® PLUS Pause Charcoal

5 Stappen naar een Vlottere Schoolochtend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *