Door: Laura M. Jackson

een moeder, schrijver en pleitbezorger van dyscalculie

Klas, jullie hebben 20 minuten om je werk af te maken.

Voor de meeste studenten zou dit een nuttige mededeling zijn. Maar voor een bepaalde groep studenten die 

moeite hebben om de tijd te berekenen of te benoemen, zou een uitspraak als deze de angst alleen maar vergroten. 

Deze leerlingen hebben dyscalculie.

De Impact van Dyscalculie 

Dyscalculie is een leerstoornis die van invloed is op het vermogen om concepten met betrekking tot getallen en bedragen te begrijpen, inclusief het benoemen en berekenen van tijd. Getallen hebben niet dezelfde betekenis voor iemand met dyscalculie als voor een gemiddeld persoon. Kinderen en volwassenen met dyscalculie zullen worstelen met wiskundige concepten die anderen intuïtief lijken te kennen of eenvoudig te begrijpen vinden. Dyscalculie is een verschil in de hersenen waarmee men is geboren. Het is niet het gevolg van een slechte opleiding, een lage intelligentie of een gebrek aan interesse in wiskunde. 

Deze handicap treft ongeveer 5% van de wereldbevolking (ongeveer 1 op de 20 personen is dyscalculisch). Dyscalculie is een relatief nieuwe ontdekking en iets waarvan zelfs de meeste leraren zich niet bewust zijn. Kinderen en volwassenen met dyscalculie leven vaak met deze handicap zonder te weten waarom ze zo worstelen met cijfers. 

Mijn dochter kreeg de diagnose dyscalculie toen ze tien jaar oud was. Voordat we wisten van haar dyscalculische brein, ervoer ze dagelijkse angst met betrekking tot cijfers. Een van haar vele worstelingen was het interpreteren van de klok en het berekenen van de tijd. 

De Verwarring Begrijpen

Er zijn een aantal redenen waarom te horen krijgen dat je nog 20 minuten hebt om je werk af te maken, verontrustend zou zijn voor een leerling met dyscalculie. Ten eerste is het onwaarschijnlijk dat de student een idee heeft van de hoeveelheid 20. Vaak ziet mijn dochter een getal met twee cijfers als twee afzonderlijke getallen, dus 20 kan worden gezien als een “2” en een nul. Het abstracte idee begrijpen van het meten van tijd in segmenten is verbijsterend voor iemand met dycalculie. 

Een ander probleem is dat leerlingen met dyscalculie het moeilijk vinden om een ​​klok te lezen. Op een analoge klok kunnen ze er niet zeker van zijn of ze de ruimte tussen de cijfers of de cijfers zelf tellen. Het is ook verwarrend omdat de klok twee afzonderlijke metingen (uren en minuten) vertegenwoordigt op dezelfde cirkelvormige structuur. Om het nog ingewikkelder te maken, moeten ze de hoeveelheid van elk segment van de tijdmeting onthouden, bijvoorbeeld 60 seconden in een minuut, 60 minuten in een uur en 24 uur in een dag. 

Weten hoe laat het over 20 minuten zal zijn, is een berekening die de meeste basisschoolleerlingen kunnen maken met een snelle blik op de klok. Maar deze berekening is gecompliceerd en kost tijd voor leerlingen met dyscalculie; ze weten misschien niet eens waar ze moeten beginnen. 

Mijn dochter vertelde me dat ze zich op dit soort momenten in de klas angstig zou voelen en herhaaldelijk op de klok zou kijken. Ze zou zo in beslag worden genomen door zich af te vragen hoeveel tijd ze nog had dat ze haar werk niet kon afmaken. 

De Visuele Time Timer® helpt dyscalculie op unieke manieren:  

1) Leerlingen met dyscalculie profiteren van het gebruik van concrete hulpmiddelen om wiskundige concepten te begrijpen. De visuele Time Timer geeft een abstract concept (het meten van tijd) een visuele weergave. Regelmatig gebruik van dezelfde Time Timer® van 60 minuten heeft mijn dochter geholpen een intern gevoel voor verschillende tijdsperioden te ontwikkelen. Ze heeft bijvoorbeeld een betere maatstaf voor de tijdsduur van 5 minuten, 30 minuten en hoe ze zich verhouden tot een uur. 

2) De visuele timer Time Timer® verwijdert het extra werk en de zware belasting van de dyscalculische hersenen om nauwkeurig een klok af te lezen en tijdsegmenten te berekenen. De student is vrij om zich te concentreren op het werk dat voor hem ligt. 

3) De visuele Time Timer richt zich op een kritiek aspect van dyscalculie, namelijk de strijd om getallen betrouwbaar te onthouden. Dyscalculie beïnvloedt de geheugencapaciteit met getallen, dus het is moeilijk om een ​​cijferreeks te onthouden, zoals een specifieke tijd. Zelfs als de leerling met dyscalculie in staat is om de juiste tijd van de klok te interpreteren en met succes berekend hebben hoe laat het over 20 minuten zou zijn, is de kans groot dat hij de berekende tijd onmiddellijk vergeet. Even later kijkt hij naar de klok en schrikt ervan dat hij vergeten is wat de tijd was omdat hij zo druk bezig was met het berekenen ervan.

Verwijder Onnodige Obstakels 

In mijn schrijf-, coaching- en online lessen moedig ik het verwijderen of beperken van onnodige stress op de dyscalculische brein aan. De visuele Time Timer® is een waardevol hulpmiddel om mensen met dyscalculie daarbij te helpen. 

Door dit hulpmiddel in het dagelijks leven te gebruiken, is de angst die mijn dochter in de loop van de tijd ervaren heeft aanzienlijk verminderd. Ze gebruikt de visuele Time Timer® wanneer ze wil weten hoeveel tijd ze heeft voordat we vertrekken of hoe lang ze nodig heeft om haar huiswerk af te maken. Als een oude vriend zit de Time Timer® op haar slaapkamerdressoir, klaar om te helpen wanneer dat nodig is. 

Over de Auteur

Laura M. Jackson is een moeder, schrijver en voorstander van dyscalculie. ze is auteur van het recent verschenen boek, Discovering Dyscalculia. tijdelijk kun je een gratis hoofdstuk van haar nieuwe boek downloaden op: www.lauramjackson.com/book 

Een waardevol hulpmiddel wanneer tijd verwarrend is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *