Oktober is de ADHD-bewustmakingsmaand.

Gedurende de maand oktober deelt Time Timer bronnen en informatie specifiek voor het ondersteunen van kinderen en studenten met ADHD, inclusief geweldige gastblogposts van ouders en experts.

Vandaag delen we een essay van Beth Grushkin, van Fuzzymama, een ADHD-moeder, Montessori-docent en Simplicity Parenting Family Coach.

Lees verder om meer te weten te komen over Beth’s beste advies over ADHD-ouderschap!

Door Beth Grushkin

Als je moeite hebt om te weten hoe je kinderen met ADHD kunt opvoeden, snap ik het.
Ik ben 14 jaar ouder van twee jongens, bij wie allebei in de vierde klas ADHD werd vastgesteld.

Een beetje achteraf is altijd handig om enig perspectief te krijgen en ik heb het gevoel dat ik eindelijk op een plek ben, nu met een tiener en een twintiger, waar de kennis die ik heb opgedaan, nuttig kan zijn voor andere mensen.

Ik ben nog steeds op reis en nog lang niet in de buurt van een perfecte ouder. Maar de leraar in mij houdt er altijd van om te delen wat ik heb geleerd, in de hoop dat ik iemand anders kan helpen om sneller te komen waar ze willen zijn.

Ik kan mijn favoriete advies over ouderschap met ADHD in zes categorieën onderbrengen:


Verander je perspectief.


Voor het ouderschap van kinderen met ADHD of andere ontwikkelingsstoornissen moet je mogelijk door een andere lens kijken. Ouderschap is een uitdaging, hoe je het ook bekijkt.
Maar het is nog moeilijker als je kinderen niet aan de “norm” voldoen of meer moeite lijken te hebben dan hun leeftijdsgenoten.
Ik geef je toestemming om troost te putten uit het feit dat je op elk moment je best doet. En je kinderen ook. Soms betekent dat dat we het allemaal gewoon vleugels geven. Dat is geen schande.

Ouderschap gaat, zoals bij elke zware taak, over leren tijdens het werk, terwijl je bezig bent. We kunnen ons op geen enkele manier voorbereiden op onze zwaarste opvoedingsstrijd. Elke dag opent ons voor nieuwe groeimogelijkheden.
En door al het leren dat we nodig hebben om dit ene idee in perspectief te houden: onze kinderen maken het ons niet moeilijk; ze hebben het moeilijk.

Toen ik dat eenmaal echt in mijn hoofd had, veranderde mijn hele ouderschapstraject. Gedrag is communicatie en mijn werk als ouder is niet om consequenties te straffen of uit te delen, maar om diep te graven en erachter te komen wat het gedrag in de eerste plaats veroorzaakt.
Ik observeer, stel vragen, doe suggesties, probeer een nieuwe aanpak – allemaal met als doel het onderliggende probleem op te lossen. Het kost wat tijd om ouderschap op deze manier te benaderen, maar voor mij is het nu echt de enige manier waarop ik weet hoe ik mijn kinderen succesvol kan opvoeden.


Het gaat nooit om het gedrag.


Het kostte me veel tijd om dit uit te zoeken en het is nog steeds niet altijd gemakkelijk om dit idee in de praktijk te brengen, omdat je eerst het gedrag ziet. Het is het gedrag waarvan we af willen.
Maar we moeten dieper graven. Onze kinderen willen het goed doen. Ze willen succesvol zijn op school en thuis, maar soms weten ze gewoon niet hoe.
Het resultaat is een ergerlijk gedrag omdat er een achterblijvende vaardigheid of een onopgelost probleem is.


Dat is het werk van een ADHD-ouder:
We moeten diep graven en proberen te achterhalen wat er achter het gedrag zit.
Soms hoeven we alleen maar te vragen: “Wat is er? Je lijkt vandaag echt boos. “
Maar soms is het communiceren van hun behoeften de achterblijvende vaardigheid. Dus stellen we vragen, geven ze opties om uit te kiezen: Ben je boos omdat je naar school gaat? Is er gisteravond iets gebeurd tijdens de oefening? “
Er zal veel gegraven, ondervraagd en soms geraden worden om erachter te komen wat het probleem is.
Het kost tijd, maar elke minuut die u besteedt aan het uitzoeken van de onderliggende problemen, zal talloze voordelen opleveren.


Zoek anderen die begrijpen wat u doormaakt.


Het opvoeden van kinderen met speciale behoeften is moeilijk en kan erg isolerend zijn, vooral als de dingen die voor andere kinderen lijken te werken, niet voor die van jou werken.
Misschien komt er veel goedbedoeld advies op je af.
Het kan je vrij snel het gevoel geven dat je een mislukkeling bent. (Vraag me hoe ik dat weet?)
Iemand vinden die het “snapt” is zo belangrijk en kan zo’n enorme opluchting zijn – eerlijk gezegd, een godsgeschenk.

Advies en troost inwinnen bij mede-ADHD-ouders is essentieel geweest voor mijn emotionele welzijn.
Het is zo verbazingwekkend om mensen te vinden die uw kinderen accepteren EN de opvoedingsstrijd die u doormaakt begrijpen – met NUL oordeel.
Sociale media kunnen een echt geschenk zijn als het gaat om het vinden van anderen die op een vergelijkbare ouderschapsreis zijn. Ik hou van Instagram voor het vinden van gelijkgestemde ouders.
Wees niet bang om de berichtfunctie te gebruiken om jezelf voor te stellen of vragen te stellen – dat is de reden waarom de meeste andere ouders daar ook zijn!


Kijk eens goed naar jezelf.


Veel van de lessen die ik als ouder heb geleerd, hebben met mij te maken, niet met mijn zoons.
Mijn beide kinderen kunnen explosief zijn. En het blijkt dat ik bijdroeg aan hun uitbarstingen.
Hun uitbarstingen die samenkomen met mijn eigen “explosies”, was niet alleen ironisch, het was ook zo contraproductief.
Onze kinderen kunnen niet kalm en onder controle zijn, tenzij wij dat zijn.
We horen het de hele tijd, maar velen van ons negeren het. Je moet eerst aan jezelf werken.

Deze reis met ADHD-ouderschap kan moeilijk zijn. Onze kinderen zijn supergevoelig en weten meteen wanneer we onze eigen emoties niet onder controle hebben.
Onze kinderen modelleren onze reacties – ik zie het keer op keer. Mijn beide jongens spuwen woord voor woord dingen uit die ik heb gezegd – zowel goed als slecht.
Het verrast me meestal en het is een enorme les.
Als ouders moeten we prioriteit geven aan het zorgen voor onszelf. Doe alles wat u moet doen om een ​​gevoel van rust en kalmte te voelen. Maak contact met vrienden, oefen goede slaaphygiëne, besteed tijd aan een passieproject.
Zoek iets dat je graag doet en doe het zo vaak mogelijk. Je vult niet alleen je kopje, maar je zorgt ook voor prachtige modellen voor onze kinderen.


Moedig de belangen van uw kind aan.


Kinderen met ADHD worden vaak de hele dag bekritiseerd en gecorrigeerd – vooral op school.
Als gevolg hiervan kan hun vertrouwen ver achterblijven bij hun leeftijdsgenoten.
Je kinderen helpen een interesse na te streven, kan om veel redenen super geweldig zijn.
Ze kunnen zich succesvol voelen wetende dat ze ergens ‘goed’ in zijn.

Uw kinderen zullen vaardigheden opdoen en op hun beurt zelfvertrouwen krijgen door iets te oefenen wat ze graag doen.
Je gesteund en aangemoedigd voelen (door jou) zal geweldige dingen doen voor je relatie.
Je weet misschien al precies wat je moet aanmoedigen, maar als je dat niet doet, zal het niet moeilijk zijn om erachter te komen – vraag je kinderen gewoon:
Is er iets dat je al een tijdje niet meer hebt gedaan dat je graag nog een keer zou willen doen? Zijn er lessen waaraan je zou willen deelnemen? Teams waarvoor u zich wilt aanmelden?

Laat je niet ontmoedigen door een gebrek aan lokale activiteiten. Kijk online voor alle cursussen die er zijn.


Onderschat nooit de kracht van een zeer nuttig product.


Er zijn veel producten die bedoeld zijn om de symptomen van ADHD te onderdrukken. Het kan duizelingwekkend zijn om ze allemaal te doorzoeken om er een te vinden die werkt.
Maar als je iets vindt dat werkt, kan het je leven veranderen.
Ik weet het omdat het mij is overkomen!

De Time Timer is zo’n geweldig hulpmiddel geweest om mijn beide kinderen te helpen.
En hier is waarom: Kinderen met ADHD kunnen tijdblind zijn, wat het onvermogen is om zowel het verstrijken van de tijd te meten als om in te schatten hoe lang een taak zal duren.
De Time Timer helpt bij beide.

Mijn kinderen kunnen hun huiswerk binnen een redelijke tijd afmaken omdat ze door de rode schijf letterlijk het verstrijken van de tijd kunnen zien. De Time Timer heeft hen ook een idee gegeven van hoe lang 10 minuten is en dat hun rekenhuiswerk niet drie uur duurt, maar ongeveer 10 minuten.
En hey! Het is niet alleen voor huiswerk. We gebruiken het voor schermtijd (de pieptoon vertelt ons allebei dat de tijd om is) en voor klusjes in huis.

Elk jaar brengt mijn jongste op de eerste dag een geschenk aan zijn leraar – een Time Timer! Ik weet hoeveel het hem helpt om zich te concentreren en zijn werk gedaan te krijgen dat het een goed idee is om er ook een op school te hebben.


En last but not least: concentreer u op het genieten van uw kinderen.


Ik moet mezelf hieraan herinneren omdat ik de neiging heb om zo verstrikt te raken in het uitzoeken wat er mis is, dat ik vergeet om gewoon van mijn jongens te houden zoals ze zijn.
Onder al die ADHD-gedragingen die ons ouders kunnen uitputten, zit een kind dat gewoon moet worden geliefd om wie ze zijn.
Het kan wat meer moeite kosten van ons vermoeide ouders, maar uiteindelijk zullen we er allemaal de vruchten van plukken.
Mijn kinderen groeien op voor mijn ogen en zullen te vroeg geen kinderen meer zijn. Dus ik kies ervoor om iets minder te repareren en veel meer lief te hebben.


Over de auteur

Beth Grushkin woont buiten Chicago met haar man en twee jongens.
Beth is al meer dan 20 jaar lerares en heeft lesgegeven op zowel openbare als Montessorischolen.
Haar blog, Fuzzymama.com, is 4 jaar geleden gestart om haar (meestal) natuurlijke ADHD-oplossingen voor haar twee jongens te beschrijven.

Hulp bij ADHD-ouderschap van een moeder die het snapt door Beth Grushkin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *