Ondersteuning van leerlingen met ADHD

Door Pam Petralia

Onderzoek leert ons dat het maken van keuzes, visuals en praktische activiteiten gunstig is voor studenten met de diagnose ADHD, maar hoe ziet dat eruit in onze klaslokalen?

Hier zijn 4 tips voor het toepassen van onderzoek en het ondersteunen van studenten met ADHD.

BIED KEUZES AAN

Als studenten keuzes kunnen maken over hun leerproces, voelen ze zich gewaardeerd.  Keuzes geven hoeft niet storend te zijn voor uw klaslokaal. Deze voorbeelden stellen de student in staat de controle te hebben zonder storend te zijn:

  • Wil jij de zinnen op de computer, papier of whiteboard schrijven?
  • Wil je werken aan je bureau, staand aan tafel of op een zitzak?
  • Wil je tijdens het werk naar muziek luisteren?

Geen van deze keuzes zal grote schade aanrichten, maar ze zullen allemaal de beweging en input bevatten waar onze studenten soms naar verlangen.

VISUALS

Gebruik visuals om de volgorde, initiatie en volgende aanwijzingen te ondersteunen. Visuals kunnen afbeeldingen, clipart, foto’s, tekst of een combinatie van alle soorten zijn. Een van mijn meest favoriete dingen over visuals is hoe ze kunnen worden vervaagd.

Het is belangrijk om te onthouden dat we een plan moeten hebben om alle prompts die we toevoegen te laten vervagen. Zonder vervaging heeft de student levenslang hulp nodig. Lees de blogposts hieronder om plannen te maken voor het vervagen van ondersteuningen en om onze studenten onafhankelijker te maken.

ORGANISEER MATERIALEN

Studenten met de diagnose ADHD hebben vaak moeite met de organisatie, dus dit is een gebied waar studenten specifiek onderwijs en hulp nodig hebben. Dit is een goed moment om keuzes toe te voegen en te praten over wat wel of niet nuttig is. Hier zijn enkele ideeën voor systemen voor organisatie:

  • Kleurcode per activiteit of klas
  • Gebruik een uitvouwbare map die is onderverdeeld in klas of activiteit
  • Zorg voor een kleine draagtas voor elke klas of onderwerp
  • Leer leerlingen een ladesysteem te gebruiken waarbij elke lade een andere klas of ander onderwerp is

Als je student enigszins in staat is om zelfstandig georganiseerd te blijven, kan een ordnersysteem met tussenschotten ook een optie zijn.

ORGANISEER TIJD

Initiatie en aanhoudende aandacht en deelname kan ingewikkeld zijn. Het toevoegen van ondersteuningen zoals een visueel schema, visuele timers of checklists kan helpen. Klik op de onderstaande links om meer te lezen over organisatiestrategieën in de klas.

Als je begint na te denken over en plannen maakt om jouw studenten met ADHD te ondersteunen, onthoudt dan dat de meeste van deze ideeën en ondersteuningen nuttig zijn voor alle studenten. Door je hele klas over deze strategieën en hulpmiddelen te leren, kan je levenslange vaardigheden voor jouw hele klas ontwikkelen.

Over de auteur

Pam Petralia is al meer dan 20 jaar lerares speciaal onderwijs en heeft in verschillende omgevingen gewerkt (zelfstandig, hulpbron, k-2, middelbare school, enz.). Ze is de eigenaar en bedenker van mevrouw P’s Specialties, die helpt docenten implementeren en passen op onderzoek gebaseerde praktijken eenvoudig toe door middel van tips en ideeën, bronnen en advies in hun klaslokalen.

Ondersteuning van leerlingen met ADHD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *