Tips om met ADHD om te gaan

Door Jessica Rapp Irwin, OTR/L van Rooted in Routine

Oktober is de ADHD-bewustmakingsmaand en als kinder ergotherapeut heb ik door de jaren heen met veel kinderen met een ADHD-diagnose gewerkt. Laat me je vertellen – ze zijn enkele van de slimste, meest creatieve en meest zorgzame kinderen die ik ooit heb ontmoet! In termen van leren en aandacht worstelen ze echter vaak simpelweg omdat hun hersenen iets anders werken.

Kinderen met ADHD hebben moeite met focussen en concentreren op bepaalde taken. Er is een verschil in de hersenen dat deze moeilijkheid veroorzaakt. Het kan zijn dat ze moeite hebben om gedurende lange tijd gefocust te blijven op één taak, ze kunnen meer worden afgeleid door dingen in hun omgeving (beelden, geluiden, objecten, enz.) dan andere kinderen van hun leeftijd, of ze kunnen ‘onrustig’ overkomen en hebben de noodzaak om hun lichaam vaak te bewegen.

Kinderen met ADHD kunnen zich wel concentreren, maar richten zich vaak op wat op dat moment niet belangrijk is. Daarom kunnen we de omgeving aanpassen om hen te helpen zich te concentreren op wat belangrijk is voor de taak. Ze kunnen ook aanpassingen nodig hebben om hun lichaam kalm te houden om de focus en concentratie te helpen bevorderen.

Hier zijn enkele op bewijzen gebaseerde tips om uw kind met ADHD te helpen slagen op school (persoonlijk of virtueel) en thuis:
  1. Houd een consistente routine aan. Dit is de nummer één tip die zowel het leven thuis als op school voor uw kind kan veranderen. Wanneer taken op dezelfde manier en in dezelfde volgorde worden uitgevoerd, geeft dit een gevoel van voorspelbaarheid en stabiliteit voor uw kind. Dit beperkt op zijn beurt afleidingen en afwijkingen van de routine. Probeer bijvoorbeeld elke ochtend dezelfde stappen in dezelfde volgorde te doorlopen: ontbijten, tanden poetsen, aankleden, rugzak inpakken, jas en schoenen aantrekken en naar school vertrekken (indien virtueel, vervangen door zitten op virtuele leerruimte) .
  2. Maak een visueel schema. Dit is waar je in volgorde precies opschrijft wat je kind gaat doen, en laat het vervolgens markeren bij het voltooien van elke stap. U kunt een schema voor de hele dag maken, of een schema voor een periode van een uur of twee. Het middagschema van uw kind kan bijvoorbeeld zijn “snack eten, 20 minuten huiswerk maken, buiten spelen”. Door dit op te schrijven, kan uw kind beter begrijpen wat er daarna gebeurt en weet hij wat hij kan verwachten, wat een van de belangrijkste factoren is bij het verminderen van afleidbaarheid, concentratieproblemen of weigeringsgedrag (die ‘ik wil niet !!’ momenten) . Pak gewoon een vel papier en schrijf het schema van uw kind als een lijst. Als ze oud genoeg zijn, laat ze dan helpen met het schrijven ervan!
  3. Creëer een consistente “leerruimte” of “huiswerkruimte” met beperkte afleiding. Probeer uw kind elke dag op dezelfde plek te laten zitten als ze zijn aangemeld bij virtueel leren of bij het maken van huiswerk. Help bij het bevorderen van een betere focus door speelgoed of voorwerpen in de buurt te verwijderen die afleiding kunnen veroorzaken. Als uw kind in een stoel zit, zorg er dan voor dat de voeten van uw kind plat de grond kunnen raken (als dat niet het geval is, gebruik dan een kruk of een stapel boeken!) – dit helpt het lichaam van uw kind zich meer ondersteund te voelen. Wees echter niet bang om andere houdingen te proberen, zoals uw kind op de buik laten liggen of zelfs opstaan ​​tijdens het afronden van schoolwerk. Soms kunnen deze alternatieve posities echt helpen met betere aandacht, vooral voor die kinderen met ADHD!
  4. Gebruik een visuele timer. Dit kan een zandloper, een kookwekker of de Time Timer zijn! Visuele timers helpen kinderen het concept van tijd te begrijpen, omdat ze kunnen zien hoeveel tijd er nog is om een ​​taak te voltooien. Dit is zo belangrijk voor kinderen met ADHD omdat ze vaak visuele leerlingen zijn. Geef uw kind de “taak” om de timer voor een taak in te stellen, waardoor ze een gevoel van controle en doelgerichtheid krijgen. Laat uw kind bijvoorbeeld de timer op 20 minuten zetten voordat u met huiswerk begint. Op deze manier weten ze hoe lang ze zich moeten concentreren en weten ze dat ze een pauze krijgen als de timer afgaat.
  5. Voeg bewegingspauzes en / of buitentijd binnen de dag toe. Dit is erg belangrijk! Alle kinderen moeten hun lichaam bewegen, maar vooral degenen met ADHD. Stilzitten is met name een uitdaging voor deze kinderen, dus het is absoluut noodzakelijk om pauzes in te bouwen. Beweging helpt uw ​​kind eigenlijk om beter op te letten als het preventief wordt gedaan. Bouw bewegingsonderbrekingen op in de routine van uw kind, in plaats van ze te gebruiken als een beloning of iets dat alleen gebeurt als ze een ‘X’-hoeveelheid krijgen gedaan. Zelfs 5-10 minuten naar buiten gaan kan wonderen doen, maar als dat niet mogelijk is, zijn er tal van manieren om naar binnen te gaan – zet muziek op en houd een dansfeest van 5 minuten, doe 100 jumping jacks of speel een GoNoodle-video af op YouTube… allemaal geweldige manieren waarop je kind zijn of haar lichaam kan bewegen!
  6. Gebruik de belangen van uw kind in uw voordeel. Probeer waar mogelijk de interesses van uw kind te betrekken bij de activiteit waarop u wilt dat ze zich concentreren. Kinderen met ADHD kunnen zich eigenlijk heel goed concentreren op dingen waarin ze geïnteresseerd zijn, dus ga ermee akkoord! Als uw kind favoriete karakters heeft, probeer ze dan op te nemen in activiteiten thuis en moedig de leerkracht van uw kind aan om hetzelfde op school te doen. Als uw kind een competitieve kant heeft, probeer dingen in “races” of “uitdagingen” te veranderen, zodat ze gemotiveerd zijn om de taak te voltooien. Heb bijvoorbeeld een race om te zien wie hun schoenen sneller kan aantrekken!

Onthoud dat kinderen met ADHD slim, capabel en creatief zijn – ze hebben misschien een paar kleine aanpassingen nodig om te schitteren! Probeer deze tips hierboven uit om het voor jou en je kind wat soepeler te laten verlopen.

Over de auteur:

Jessica Rapp Irwin, OTR/L, is een pediatrische ergotherapeut, routine-expert in de kindertijd en liefhebber van alles wat met de ontwikkeling van kinderen te maken heeft. Ze richtte Rooted in Routine op, een online platform voor oudercoaching, om ouders te helpen eenvoudige, gemakkelijk te implementeren routines te leren voor een optimale ontwikkeling van het kind vanaf de leeftijd van één. Ze vindt het geweldig om ouders te onderwijzen over NORMALE, GEZONDE ontwikkeling, die vaak eenvoudiger is dan we denken. Jessica’s benadering is grotendeels gebaseerd op het teruggaan naar de basis om u te helpen solide, op de leeftijd afgestemde routines voor uw kind vast te stellen voor zaken als eten, spelen en slapen. Ze gelooft dat dit de belangrijkste basis is die u voor uw kind kunt bieden – en ze wil u daarbij helpen!

Lees meer over Jessica op https://www.rootedinroutine.com/about en volg haar op Instagram op @rootedinroutine.

Tips om met ADHD om te gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *