Speeltijd is een van de beste manieren om de onafhankelijkheid van jonge kinderen te stimuleren. Zelfstandig spelen is een geweldige manier om je peuter te ondersteunen om nieuwsgierigheid en zelfvertrouwen te ontwikkelen, te leren over het oplossen van problemen en zijn overvloedige creativiteit en verbeeldingskracht te stimuleren. Wanneer kinderen alleen spelen, gebruiken ze uiteindelijk speelgoed of spelen ze buiten in de natuur op manieren waar we nooit aan zouden denken!

Wat houdt zelfstandig spelen in?

In de peuterfase betekent alleen spelen niet dat je niet beschikbaar of aanwezig bent als ouder of verzorger, het betekent dat het spel van je kind niet door jou wordt geregisseerd, maar in plaats daarvan open is, waardoor je peuter de controle heeft, de eigen beslissingen maken, en ervaar hun eigen plezier en de vele voordelen ervan.

Zelfstandig spelen is een natuurlijke ontwikkelingsfase. Wanneer kinderen een comfortabele en veilige ruimte krijgen om zelfstandig een activiteit te verkennen en te experimenteren, zonder jouw deelname of interruptie, gebeurt er iets magisch!

De Voordelen van Zelfstandig spelen

Spelen is een essentieel onderdeel van het leren voor kinderen. Zelfstandig spelen stelt kinderen in staat om te beslissen hoe ze hun activiteiten willen sturen en hoe het voelt om voor zichzelf te beslissen, door creativiteit en probleemoplossing te gebruiken om het door hen bepaalde resultaat te bereiken.

Enkele voordelen van zelfstandig spelen zijn:

 • Het vergroot de zelfstandigheid! Door alleen te spelen, kunnen kinderen ontdekken hoe ze hun eigen plezier kunnen creëren en hoe capabel ze zijn. Het helpt peuters ook om hun onafhankelijkheid te laten gelden en minder afhankelijk te zijn van volwassenen. Het bereidt ze ook voor op tijden zonder dat je er fysiek bent (zoals het begin van de kleuterschool), waardoor ze zich meer op hun gemak voelen in verschillende situaties en bereid zijn om nieuwe activiteiten te ontdekken en vrienden te maken.
 • Bevordert rust. Door zelfstandig te spelen, leren kinderen zichzelf te reguleren terwijl ze bepalen hoeveel stimulatie hun activiteit vereist.
 • Stimuleert creativiteit en verbeeldingskracht. Als kinderen met jou, een verzorger of andere kinderen spelen, wordt de creativiteit bepaald door de groep. Speeltijd met jou is natuurlijk ook essentieel, maar zelfstandig spel met een open einde bevordert de creativiteit, aangezien je kind onbelemmerd is en zijn eigen plezier bepaalt. Als je je kind ziet spelen in het zelfstandige spel, zal je zien hoeveel fantasierijker hun verhalen en spel worden.
 • Verbetert het oplossen van problemen. Door alleen te spelen kunnen kinderen leren hoe ze zelfstandig door problemen kunnen navigeren, vaak met unieke en prachtige oplossingen! Kinderen ontwikkelen vertrouwen in zichzelf en hun capaciteiten.
 • Stimuleert nieuwsgierigheid. Nieuwsgierigheid bevordert het geheugen en leren, en door spelen met een open einde worden peuters nieuwsgieriger naar wat ze leuk vinden, waar ze goed in zijn en de mogelijkheden van hun activiteiten.
 • Ontwikkelt zelfredzaamheid. Peuters leren hoe ze hun eigen plezier kunnen maken, ze begrijpen dat ze hun eigen vreugde, amusement en tevredenheid bepalen. In plaats van boos te worden dat je niet met ze speelt, genieten ze van de ruimte om zelf op onderzoek uit te gaan.
 • Een voordeel voor ouders en verzorgers: Zelfstandig spelen geeft ouders en verzorgers ook de broodnodige tijd voor andere taken of gewoon om tijd voor zichzelf te nemen. We hebben allemaal wat ruimte en rust nodig, en jouw kind merkt hoe je geniet van tijd alleen. En als je wel gestructureerde speeltijd met ze hebt, kun je volledig aanwezig zijn.

Hoe lang kunnen peuters zelfstandig spelen

Hoe lang uw kind zelfstandig kan spelen, hangt af van zijn leeftijd, samen met andere factoren zoals zijn temperament en persoonlijkheid. Elk kind is anders, en het is altijd een goed idee om zelfstandig te spelen als het nieuw is voor jouw kind.

Algemene richtlijnen geven aan dat kinderen op tweejarige leeftijd tot 30 minuten alleen kunnen spelen. Op de leeftijd van 3 kunnen ze tevreden zijn om tot 60 minuten alleen te spelen. Als uw kind nog niet bekend is met zelfstandig spelen, begin dan met 5 minuten en verleng de tijd als ze het onder de knie beginnen te krijgen.

De Time Timer PLUS-familie van visuele timers is ideaal voor het instellen van verschillende tijdsduur voor verschillende ontwikkelingsstadia met onafhankelijk spel.

Gebruik de Time Timer terwijl je een dagelijkse gewoonte opbouwt die onderdeel wordt van de routine van jouw kind waar ze naar uitkijken en van genieten.

5 tips om zelfstandig spelen te stimuleren

1. De Voorbereiding

Als je peuter nog niet bekend is met zelfstandig spelen, begin dan langzaam. Let op kansen waardoor ze alleen kunnen spelen terwijl je bij ze bent, dat wil zeggen als ze opgaan in een activiteit, laat ze dan hun gang gaan in plaats van meteen mee te doen.

Als je onafhankelijk spelen begint te integreren in je dagelijkse routine, zorg er dan voor dat je tijd vrijmaakt om dagelijks met ze te spelen. Je kind je volledige aandacht en aanwezigheid geven is ook belangrijk, en als ze weten dat ze ook dagelijks tijd met je hebben, zullen ze meer openstaan ​​voor speeltijd alleen.

Als het tijd is om alleen te spelen, maak het dan leuk. Je zou kunnen zeggen: “Oké, het is tijd voor je speeltijd! Ik heb de Time Timer® op 5 minuten gezet en ik ben daar aan het lezen/de was opvouwen/een e-mail sturen. Ik kan niet wachten om alles over je spel te horen als je klaar bent, veel plezier!”

2. Creëer een veilige speelplek

Zorg ervoor dat de speelruimte veilig en comfortabel is en dat ze hebben wat ze nodig hebben om te beginnen. Het is ook nuttig om ervoor te zorgen dat het beschikbare speelgoed geschikt is voor de ontwikkeling… een beetje uitdaging is geweldig, maar te uitdagend en ze raken gefrustreerd en hebben je hulp nodig – niet bevorderlijk voor zelfstandig spelen!

Laat ze vervolgens beslissen wat er gebeurt en hoe ze willen spelen! Door in de buurt te blijven waar ze je kunnen zien terwijl je aanwezig bent, zal je kleintje zich veilig en geborgen voelen tijdens het verkennen van nieuwe speelmogelijkheden.

3. Probeer niet tussenbeide te komen

Laat jouw kind zich uitdrukken zoals het wil en controleer zijn ervaring zonder commentaar te geven of zijn verhaal te onderbreken. Hierdoor kunnen ze vertrouwen krijgen in hun capaciteiten en zelf bepalen wat de volgende stap is. Als ze naar je kijken voor aanmoediging, prijs dan hun inspanning in plaats van enig resultaat, bijvoorbeeld: “Ik zie dat je daar hard aan werkt!”.

4. Omarm verveling

 de tijdtimer is afgelopen en ze klaar zijn met spelen%2C praat je met je kind over hun ervaring. Ze zullen waarschijnlijk erg trots zijn op wat ze hebben gedaan en het geweldig vinden om je te laten zien wat ze hebben gemaakt%2C wat hen verder aanmoedigt om in de toekomst solo te spelen.(opent in een nieuwe tab)BewerkenHuidige geselecteerde link-instellingenIn een nieuw tabblad openen

Verveling leidt tot creativiteit! Je kunt jouw kind aanmoedigen om met plezier te bepalen wat de volgende stap is, of je kan hem helpen wanneer alleen spelen nieuw is door hem een ​​keuze te bieden, bijvoorbeeld “wil je hierna met je blokken of je reddingsauto’s spelen?”

5. Praat over hun ervaringen

Nadat de tijd van de Time Timer® is verstreken en ze klaar zijn met spelen, praat je met je kind over hun ervaring. Ze zullen waarschijnlijk erg trots zijn op wat ze hebben gedaan en het geweldig vinden om je te laten zien wat ze hebben gemaakt, wat hen verder aanmoedigt om in de toekomst alleen te spelen.

Ideeën voor onafhankelijk spelen

Zodra je kind zelfstandig spelen onder de knie heeft, worden de mogelijkheden eindeloos! Om ze op weg te helpen, zijn hier wat speelgoed en activiteiten die vaak een open einde hebben en die op meerdere manieren kunnen worden gebruikt om solo-speeltijd aan te moedigen:

 • Speelgoedauto’s
 • Bpuwblokken, duplo 
 • Puzzles 
 • Speelgoedkeukentje of je echte keuken (je kan 1 of 2 kasten organiseren die 100% veilig zijn om te spelen).
 • Verkleden 
 • Schoonmaak speelgoed  
 • Tekenen/kleuren
 • Playdough 
 • Buiten:speeltuinen, bouwen met de overvloed van de natuur (stokken, bladeren, stenen) 

Spelen is een natuurlijk en essentieel onderdeel van de ontwikkeling van kinderen. We hoeven kinderen niet te leren hoe ze moeten spelen, maar we kunnen ze wel ondersteunen door veilige ruimtes te bieden om speelgoed en activiteiten te ontdekken en ermee te experimenteren waarmee ze hun fantasie de vrije loop kunnen laten. Veel plezier!

Hoe laat je je peuter zelfstandig spelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *