Handige hulpmiddelen voor het omgaan met OCD en Germafobie in het dagelijks leven

Als u of een familielid een obsessief-compulsieve stoornis (OCD) heeft, begrijpt u waarschijnlijk de uitputtende impact die dit kan hebben op uw dagelijks leven. Voor velen die met OCD leven, lijkt het erop dat het de hele dag door volledige controle over uw geest en acties lijkt uit te oefenen. De stress van het dagelijks leven is voor de meesten van ons sinds 2020 vergroot vanwege de pandemie van het Coronavirus.

Mensen met angst en OCD die gericht zijn op obsessies voor reinheid, kunnen in het bijzonder worden beïnvloed en getriggerd door het constante verhaal over hygiëne van het wassen van de handen. Germafobie (Mysofobie), of extreme angst voor vuil en ziektekiemen, heeft de afgelopen 18 maanden een recordhoogte bereikt. Verschillende benaderingen kunnen nuttig zijn om deze nadruk op hygiëne in perspectief te plaatsen voor mensen met OCD – en de Time Timer® WASH is een gebruiksvriendelijk hulpmiddel dat gebruikers laat zien hoe lang ze hun handen moeten wassen en spoelen.

Wat is obsessief-compulsieve stoornis (OCD)?

Een obsessief-compulsieve stoornis (OCD) is het resultaat van overactieve delen van de hersenen, die zich manifesteren in terugkerende, ongewenste gedachten, ideeën, sensaties of driften (obsessies) die een persoon ertoe aanzetten om herhaaldelijk iets te doen (compulsies ). Overmatig handen wassen is een repetitief gedrag dat vaak wordt geassocieerd met OCD. In het tijdperk van COVID is frequent handen wassen een positief gedrag dat zowel bij volwassenen als bij kinderen moet worden aangemoedigd.

Maar als angst of OCD-tendensen leiden tot overmatig handen wassen, kunnen er extra problemen ontstaan, niet in de laatste plaats meer angst. Wanneer handen wassen obsessief wordt, kan een ruwe of beschadigde huid het gevolg zijn. Er zijn twee manieren waarop handen wassen uit de hand kan lopen voor mensen met germafobie, OCD of angst:
1) overmatige tijd besteed aan wassen, en
2) frequentie van wassen.

Maar hoeveel is te veel? Veel mensen met OCD geloven dat het tientallen keren per dag wassen van hun handen een normaal patroon is. Wanneer de frequentie voorbij dit punt escaleert, kan een obsessie voor germafobie een wegversperring worden voor een productief en gezond leven.

Gezond handen wassen in een gezonde hoeveelheid tijd!

Er is veel klinisch geverifieerde informatie die het belang van gezond handen wassen ondersteunt. Volgens onderzoek kan handen wassen het risico op luchtweginfecties met 16 tot 21 procent verminderen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vermindert goed handen wassen ook het aantal mensen dat ziek wordt van diarree. De WHO raadt aan om minimaal 20 seconden actief je handen te wassen.

Als u of iemand in uw huishouden, werkplek of klaslokaal worstelt met het wassen van hun handen in een lange hoeveelheid tijd (of niet genoeg tijd!), dan is de Time Timer WASH Handsfree Handenwas Timer een grote verandering. Deze verbazingwekkende kleine timer biedt visuele aanwijzingen voor elke fase van het “proces” van het handen wassen, zoals bepaald door het RIVM. Deze visuele timer helpt het handenwasproces enige structuur te geven, wat mensen met OCD en/of Germafobie verder kan ondersteunen.

Wat is een Time Timer WASH?

Deze visuele timer heeft een digitaal verdwijnende schijf en is ontworpen om gebruikers gefocust te houden op de juiste hoeveelheid tijd dat u moet wassen en vervolgens uw handen moet spoelen. Het is klein en past gemakkelijk op een badkamer- of keukenaanrecht en kan zelfs aan een spiegel worden bevestigd met de meegeleverde zuignap. Time Timer WASH helpt gebruikers om drie fasen van handen wassen te volgen op een handsfree, visuele manier. De levendige, digitale blauwe indicatoren op de voorkant maken de timer gemakkelijk af te lezen en te begrijpen voor studenten van alle niveaus. Het bevat ook muziek die kan worden uitgeschakeld voor mensen met zintuiglijke problemen.

Wat zijn de fasen van Time Timer WASH?

Een Time Timer WASH-cyclus duurt in totaal 30 seconden en verdeelt handen wassen in drie eenvoudige stappen:

  • Inzepen (5 seconds) 
  • Wassen (20 seconds) 
  • Afspoelen (5 seconds) 

Begin gewoon door uw hand voor de Timer te houden. Aanraken is niet nodig! Muziek en geluid kunnen worden in- en uitgeschakeld. Het geluid kan worden gebruikt om stappen te versterken, of kan stil worden bediend voor gevoelige kinderen. Deze video illustreert Time Timer WASH, samen met de muziek en geluiden die het gebruikt. We raden u ook aan om de GRATIS Time Timer Activity Guide te downloaden, speciaal gemaakt voor opvoeders (en ouders)! De gids is ontwikkeld door Dr. Eva Phillips, Ed.D., een ervaren opvoeder en pleitbezorger in de vroege kinderjaren. De gids biedt veel creatieve manieren om feiten te leren, spelletjes te spelen en liedjes te zingen over het handen wassen in de klas.

Bekijk zeker de complete collectie Time Timer visuele timers – er is voor elk wat wils!

Handige hulpmiddelen voor het omgaan met OCD en Germafobie in het dagelijks leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *